1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени откриха в Панама нов вид жаби

Учени откриха в Панама нов вид жаби

Размерът на Diasporus citrinobapheus не превишава два милиметра

Учени откриха в западните части на Панама нов вид жаби, които, ако се вземат в ръце, оставят жълти следи върху пръстите, предаде РИА Новости.

„Установихме, че звуците, които този вид жаби издават по време на размножителния сезон, значително се отличават от тези на другите видове и предположихме, че най-вероятно сме успели да открием нов вид. Когато накрая заловихме първия индивид и го взехме в ръце, видяхме че той отделя вещество, което оцветява пръстите в жълт цвят. Името на новия вид жаба е „Diasporus citrinobapheus”, което означава именно това: „оцветяващата пръстите в жълт цвят”, посочват учените.

Откритието е направено от експерта Андреас Херц от Изследователския институт Зенкенберг (Германия) по време на изследвания в централния планински масив в западната част на Панама.

Размерът на „оцветяващата” жаба не превишава два милиметра. Известно е също така, че амфибията принадлежи към т.нар. дъждовни жаби, които нямат стадий на развитие „попови лъжички”. Малките жабчета се излюпват направо от яйцата, пише actualno.com.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.