1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени в Швеция обсъждат въвеждането на данък "месо"

Учени в Швеция обсъждат въвеждането на данък "месо"

Мярката е породена от климатичните промени и влиянието на животновъдството върху околната среда

Учени проучват условията и евентуалните последствия от въвеждането на данък "месо". Мярката е породена от климатичните промени и влиянието на животновъдството върху околната среда. Може ли подобен данък да промени хранителните навици на населението – този въпрос ще разгледат представители на аграрната наука.

Според ръководителката на учените Елин Рьос шведските потребители вече показват голяма чувствителност, когато става дума за устойчиво производство на храните и последствията за климата. Въпреки това консумацията на месо през миналата година е достигнала нов рекорд – близо 88 килограма на глава от населението.

Проектът ще продължи до 2018 година и ще изследва непосредствения ефект от данъка върху различните социални групи на населението и дали ще се промени консумацията. На фокус са и последствията за селското стопанство в страната. Ще бъде проверено дали с част от евентуално събраните средства ще могат да бъдат подкрепени фермери, които биха загубили част от приходите си при въвеждане на данъка.

От шведското сдружение на говедовъдите вече изразиха протест срещу плановете на властите. Според браншовиците данък "месо" няма да допринесе за намаляването на вредните ефекти от месопроизводството върху климата. Вместо това мярката щяла ненужно да оскъпи месните продукти, което щяло да се отрази най-вече на потребителите с по-ниски доходи, а производство в Швеция - да загуби конкурентоспособността си на международните пазари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.