1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учредиха камара на минералните води в България

Учредиха камара на минералните води в България

На територията на столицата и околностите има около 50 хидротермални находища, включващи естествени извори

Единствено София от всички останали европейски столици разполага с осем различни типа минерални води, които могат да лекуват по 100 хил. души на ден. Това каза в приветствието си по повод създаването на Камарата на минералните води зам.-кметът на София Иван Сотиров от името на кмета Йорданка Фандъкова и Столична община, предаде БГНЕС.

Ч
аст от събитието, което се състоя в Централната баня на столицата, бе световният модел и бизнес дама Адриана Карембьо. Тя бе представена като лобист на България за развитие на минералните води и привличане на инвестиции в сектора. Карембьо представи с няколко думи продуктите на своята компания и обеща да работи за развитието и рекламата на СПА-центровете у нас. Зам.-кметът Иван Сотиров посочи, че на територията на столицата и околностите има около 50 хидротермални находища, включващи естествени извори, но до момента са разкрити една 20% от тях.

Целта на учредяването на Камарата на минералните води в България е в разработването на единна национална стратегия за управление, стопанисване, експлоатация, популяризиране и реклама на минералните извори в страната. Това заяви Снежана Ганчева, член на УС на камарата. Ще има и единен електронен регистър на минералните ни води, добави тя. Едно от най-важните им предложения е съставянето на нова цялостна нормативна уредба за минералните води у нас. Камарата ще осъществява координация между държава и общини, които ще работят за подпомагането и провеждането на единна политика по привличане на инвестиции в сектора, включително и от фондовете на ЕС.

Новата организация се създава със съгласието и подкрепата на премиера Бойко Борисов. Независимо, че присъствието му днес на събитието бе потвърдено, по неясни причини той не бе сред присъстващите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.