1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Украйна оценява щетите от Чернобил на $180 млрд.

Украйна оценява щетите от Чернобил на $180 млрд.

Снимка:

След избухването на реактора в Чернобил с радиоактивни частици са заразени 145 хиляди квадратни километра от територията на Украйна, Беларус и Русия

Икономическите щети, причинени на Украйна от катастрофата в АЕЦ "Чернобил", възлизат на 180 милиарда долара. Това се казва в специално обръщение на премиера Никола Азаров по повод 25-ата годишнина от най-тежкия инцидент с атомна централа в историята.

"Въпреки сложното икономическо положение Украйна през последните 20 години самостоятелно финансира разходите за преодоляване на последиците от аварията. В някои години делът на тези разходи е достигал до 10% от всички бюджетни разходи на страната", се казва в текста.

Премиерът допълва, че след избухването на реактора в Чернобил с радиоактивни частици са заразени 145 хиляди квадратни километра от територията на Украйна, Беларус и Русия. В Украйна статут на пострадали имат над 2.2 милиона души, от които 255 хиляди са участници в ликвидирането на последствията. От района на Чернобил и Припят са евакуирани над 91 хиляди души.

"От заразената територия са преместени повече от 27 хиляди семейства, построени са десетки нови селища за тях, положени са стотици километри нови газопроводи, водопроводи и други комуникации. Убедени сме, че солидарността на народите и държавите, хуманизмът на съвременната цивилизация няма да остави Украйна без помощ отвън. Благодарни сме на всички, които оказват и предоставят помощ", се казва още в официалното обръщение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.