1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Украйна събра 550 млн. евро за нов саркофаг за "Чернобил"

Украйна събра 550 млн. евро за нов саркофаг за "Чернобил"

Снимка:

Новият щит ще бъде над 100 метра висок и трябва да запечата повредения реактор поне до края на века

Международната общност обеща да предостави на Украйна 550 млн. евро (780 млн. долара) за изграждането на нов защитен саркофаг в АЕЦ "Чернобил", съобщи украинският президент Виктор Янукович по време на провеждащата се днес международна донорска конференция в Киев, посветена на справянето с последиците от ядрената катастрофа преди 25 години. "Това е, което успяхме да съберем със съвместни усилия, като числото е предварително - 550 милиона евро", каза Янукович.

При откриването на конференцията Янукович посочи, че са необходими 740 млн. евро, за да се построи нов защитен щит на четвърти реактор, който се взриви през 1986 г. и посипа Европа с радиация.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обеща 110 млн. евро, ЕБВР каза, че ще отпусне 120 млн. евро, а френският премиер Франсоа Фийон обяви, че неговата страна ще предостави 47 млн. евро.

Малко преди започване на конференцията в Киев източник от Еврокомисията, пожелал анонимност, сподели, че сумата, която се очаква да бъде събрана, ще бъде недостатъчна. "Инцидентът в Чернобил отвори дълбока рана в Украйна, с която тя трябва да се справя дълги години", каза украинският президент.

Международната конференция с участието на правителства и донорски организации се провежда в навечерието на 25-годишнината от най-тежката ядрена катастрофа в света. Целта й е да събере средства за нов саркофаг над съществуващия, който вече е започнал да изпуска част от натрупаните в него тонове радиоактивни материали.

Новият щит ще бъде над 100 метра висок и трябва да запечата повредения реактор поне до края на века. Част от средствата, събрани на донорската конференция, трябва да отидат за складови съоръжения за радиоактивните отпадъци от АЕЦ "Чернобил".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.