1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Унгария национализира компанията, виновна за екокатастрофата

Унгария национализира компанията, виновна за екокатастрофата

Премиерът Виктор Орбан е убеден, че разливът е въпрос на човешка небрежност, а не на случайност

Служители на унгарската полиция са претърсили офисите в Будапеща на компанията за производство на суровини за алуминий MAL Zrt, която се смята за виновна за отровния разлив от миналия понеделник. Полицаите са поели охраната на всички сгради и обекти на фирмата, под контрол е корпоративната информационна система, започнала е тотална ревизия.

Късно в понеделник, 11 октомври, парламентът с почти пълно единодушие одобри, внесено часове по-рано искане на правителството, държавата временно да национализира MAL и процедурата ще приключи най-вероятно до края на седмицата.

Правителството веднага назначи за директор Дьорд Баконди - ръководител на националната агенция за борба с бедствия и аварии. Задачата му е да създаде прозрачност във финансите и да изготви план как заводът да продължи да работи безопасно.

MAL предупреди, че ако не поднови производството, може да фалира до дни и това ще остави без работа 4000-6000 пряко заети в завода и още мнозина, косвено свързани с него. Баконди съобщи, че по-късно във вторник ще се срещне с членовете на борда на компанията, а в сряда правителството ще реши дали е безопасно предприятието да заработи отново.

MAL е частна компания, създадена през 1995 г., за да участва в приватизацията в Унгария, в която на практика е превзела алуминиевото производство отпреди 1989 г.  Премиерът  на Унгария Виктор Орбан е убеден, че разливът е въпрос на човешка небрежност, а не на случайност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.