1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Уникални кадри на рядък леопард заснеха учени

Уникални кадри на рядък леопард заснеха учени

Облачният (или сенчест) леопард е най-големият хищник в Борнео

Облачният леопард беше неизвестен за науката животински вид допреди три години, когато бе "открит" в горския резерват "Дермакот" в малайската част на остров Борнео, съобщи Би Би Си, пише ekipnews.com . Наскоро учените имаха редкия късмет дори да заснемат кратки нощни кадри с появяване на уникалното същество. Този леопард се счита за най-неуловимата котка. Той е един от трите уникални котешки вида на Борнео, редом с плоскоглавата водна котка и мраморната котка, които също наскоро бяха фотографирани успешно.

“Облачните леопарди са не просто неуловими, тях дори е трудно да ги видиш и по тази причина няма систематизирано проучване върху поведението им” - разясни Андреас Вилтинг от института “Лайбниц” за зоологически и природни проучвания в Берлин, Германия. Специалистът бе ръководител на проучване върху проблема как измененията в горите в малайската част на Борнео се отразяват върху месоядните животни там. В хода на проекта екипът, в който участва и малайският полеви специалист Азлан Мохамад, разположи камери-капан, които снимат минаващите същества, и проведе системни нощни наблюдения чрез осветяване на местността от движещо се превозно средство. Именно при едно от тези излизания екипът се натъкна на разхождащ се край пътя облачен леопард. Най-учудващото било, че хищникът не изглеждал притеснен от човешкото присъствие и около пет минути се мотал около колата. Учените го заснеха и подчертаха, че това поведение е много нетипично, тъй като почти всички животни се плашат и бягат бързо, след като бъдат открити.

До този момент същуствуваше само  един филм с облачен леопард в плен и 30-секундни кадри на случаен турист, на които се предполага, че е уловен такъв леопард. До 2007 година се смяташе, че всички облачни леопарди принадлежат към един и същ вид, но генетичните проучвания отпреди година и половина показаха, че съществуват два ясно изразени подвида, за които се смята, че са се разделили преди около 1 000 000 години. От 2008 година тези животни са защитени.

Облачният (или сенчест) леопард (Neofelis diardi) е най-големият хищник в Борнео. Средно достига 23 килограма, което не изглежда много, но той е в състояние да убива дори млади елени (намирани са техни частично изядени трупове), вероятно поради големите си кучешки зъби, които достигат около 5 сантиметра (колкото на тигъра) и са пропорционално на ръста му най-големите в котешкия свят. Все пак поради относително малките му размери, учените смятат, че предпочита да лови дребни бозайници. Късите силни крака и дългата балансираща опашка правят от хищника отличен катерач и той може да ловува и по дърветата. Поради малкото проучвания върху популацията на облачните леопарди не може да се оцени колко е голяма, но предположенията на Световното обединение на консервационистите са за 10 000 екземпляра, които вече намаляват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.