1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ускорява се топенето на ледовете в Гренландия

Ускорява се топенето на ледовете в Гренландия

Ако всички ледове в Гренландия се стопят, световното морско ниво ще се покачи със 7 метра

Наблюдава се ускоряване при топенето на ледовете в Гренландия, а това води до покачване на морското ниво, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс. Изследването показва, че откъсването на айсберги и оттичането на вода вследствие на топенето на ледовете са "виновни" за намаляването на ледената покривка.

В рамките на изследването са ползвани компютърни модели. Те ползвали спътникови данни за загубата на ледове и показали, че тази загуба се дължи както на оттичането на вода, предизвикано от покачването на температурите, така и на откъсването на айсберги от ледниците. "Това допринася да опознаем процесите в Гренландия", поясни Ден Брьоке. Досега относителната роля на валежите, айсбергите и топенето на ледовете не бе напълно разбрана, увери той. Ако всички ледове в Гренландия се стопят, световното морско ниво ще се покачи със 7 метра. В другия край на планетата далеч по-студената Антарктика съдържа ледниковия еквивалент на покачване на морското ниво с 58 метра, според данни на ООН.

Друго изследване на Британския антарктически институт, сочи че топенето на ледовете близо до Антарктическия полуостров позволява в океана да се складира въглероден диоксид, който бива поглъщан от фитоплактона. Без лед слънчевите лъчи се отразяват по-малко в атмосферата и топлината им се поглъща от водата, което ускорява топенето на ледовете. Поглъщането на въглеродния диоксид, който току-що е бил "освободен" от ледовете, от фитопланктона в океана обаче забавя затоплянето, установили британските изследователи.

През последните 50 години ледове с площ около 24 000 кв.км са се стопили около Антарктическия полуостров. Топенето е предизвикало цъфтеж на фитопланктона, който поглъща въглероден диоксид чрез фотосинтезата. Онази част от фитопланктона, която не е послужила за храна на морските животни, се отлага на океанското дъно.

На базата на направени в района снимки на зелени водорасли, изследователят Лойд Пек и колегите му смятат, че около 12,8 милиона тона въглероден диоксид са складирани на океанското дъно близо до Антарктическия полуостров. През следващите 10 години количеството въглероден диоксид в атмосферата ще се увеличи вследствие на по-малкото му поглъщане от Земята, но няма данни за това, увери изследователят. Все пак учените предупреждават, че способността на океаните и тропическите гори да поглъщат въглеродния диоксид може да намалее, което ще доведе до значително покачване на температурите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.