1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Усложнена е пожарната обстановка във Видинско

Усложнена е пожарната обстановка във Видинско

Дневно огнеборците гасят по 10-15 пожара в стърнища, сухи треви и храсти

Сушата и високите температури усложниха пожарната обстановка във Видинско. Дневно огнеборците гасят по 10-15 пожара в стърнища, сухи треви и храсти, предаде БНР.

Най-често пожарникарите локализират и потушават огъня в рамките на заварените граници, но излизането на екипи и техника на далечни разстояния ще "изяде" още в края на лятото годишния бюджет, каза началникът на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Тодоров. На ден харчим по двеста литра гориво, което ще даде отражение на нашата боеготовност.

Повечето от пожарите са възникнали в землищата на селата в низината на областта. Половината от съставените 28 акта са за палене на стърнища или небрежност при боравенето с открит огън, обобщи главният инспектор Стилиян Пешев. Това са предимно земеделски стопани и пастири. Пастирите причиняват пожарите по-скоро от небрежност, докато земеделските стопани съвсем умишлено ги причиняват с цел да си почистят съответните масиви и площи след приключване на жътвата от стърнището, което е останало, допълни Пешев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.