1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Увеличената концентрация на въглероден двуокис в моретата уврежда нервната система на рибите

Увеличената концентрация на въглероден двуокис в моретата уврежда нервната система на рибите

Това твърдят учени от университета "Джеймс Кук" в Австралия

Увеличението на концентрацията на въглероден двуокис в моретата уврежда нервната система на рибите и намалява способността им да оживяват.

Изчислената концентрация на въглеродния двуокис в океаните в края на века ще наруши способността на рибите да чуват, надушват, да се движат и да се спасяват от хищниците, твърдят учени от университета "Джеймс Кук" в Австралия. Всяка година, океаните абсорбират 2 300 милиона тона въглероден двуокис, което увеличава киселинността на водата, отбелязва  БГНЕС.

Екипът е наблюдавал през няколко години зони с висока концентрация на газа. Първото откритие е било, че малките рибки губят обонянието си, което означава, че са затруднени да намерят риф за обитаване и да познават по миризмата доближаването на хищници.

След това учените са установили, че рибките губят слуха си и способността да обръщат посоката, която е много важно, за да могат да се държат заедно и да избягват хищниците. Изводът е, че въглеродният двуокис не само нарушава сетивата, но засяга цялата централна нервна система. А се оказва, че вредата от газа върху хищниците е много по-малка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.