1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В 10 области на България е обявен оранжев код заради ниските температури

В 10 области на България е обявен оранжев код заради ниските температури

Републиканските пътища са проходими при зимни условия

В 10 области на България е обявен оранжев код заради ниските температури и поледици, показват данните в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Областите, в които е обявен оранжев код са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. Оранжев код означава, че времето е опасно и са прогнозирани метеорологични явления с голяма интензивност, възможни са щети и жертви, обяснява в сайта си НИМХ. 

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Температурите са в интервал от -22°C до -6°С. Вятър духа в областите Монтана, Видин, Варна и Разград.

Сняг превалява в областите Монтана, Пазарджик, Добрич, Хасково, София, Пловдив, Благоевград, Бургас, Кърджали, Смолян, Враца, Стара Загора, Велико Търново и на проходите "Петрохан", "Шипка", "Република".

Пътните настилки са предимно, заснежени, заледени, обработени и опесъчени.

Почистващите фирми в София са обработили със смеси срещу заледяване основните улици в града, в момента се почистват спирките на градския транспорт, съобщиха от Столичния инспекторат, цитирани от БТА.

Работата по пътните настилки на улиците, по които се движи градския транспорт, тези с обществена значимост в кварталите и стръмните участъци, е започнала от 2.30 ч. тази нощ. Пътните настилки са обработени еднократно, а на места - и двукратно с реагенти срещу заледяване. Пътищата в природен парк "Витоша" са проходими. От инспектората призовават гражданите да почистят прилежащите тротоари към сградите им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.