1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В България астрономическата зима ще настъпи в 7,30 ч. на 22 декември

В България астрономическата зима ще настъпи в 7,30 ч. на 22 декември

Около Коледа прогнозата е за повишена вероятност от валежи, а впоследствие - и за понижение на температурите

В България астрономическата зима ще настъпи в 7,30 ч. на 22 декември, напомнят от Института по астрономия при БАН.

Подготвяме се със започналите валежи от сняг и дъжд, които според синоптиците ще обхванат постепенно по-голямата част от страната тези дни.

Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс и астрономично започва със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо. Студеният сезон завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното полукълбо.

През зимата дните са най-къси дни, като тяхната продължителност зависи от географската ширина. През зимния сезон се измерват и най-ниските температури, а в районите, по-отдалечени от екватора, има и значителни снеговалежи.

Зимата, както и останалите сезони, се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5 градуса спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон, различни части на планетата са подложени на различно осветяване от Слънцето при движението й по орбитата през годината.

Синоптиците прогнозираха през първите два-три дни от последното, трето десетдневие, което започва днес, времето да остане сухо, но след това да има период с по-динамично и променливо време.

Около Коледа прогнозата е за повишена вероятност от валежи, а впоследствие - и за понижение на температурите, а към края на десетдневието, около Нова година - за затопляне.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.