1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В България има 20 вида змии, шест от тях са отровни

В България има 20 вида змии, шест от тях са отровни

Най-разпространена и най-добре приспособена към родните условия е пепелянката

Над 1 млн. пепелянки пълзят по нашите земи, обяснява Красимир Христов, доктор по зоология и главен експерт в Тракийското херпетологично дружество, цитиран  от БТА. Организацията притежава най-богатата колекция от змии в Югоизточна Европа.

В България има 20 вида змии, шест от тях са отровни. Реално опасни са обаче две - пепелянка и усойница. По думите на д-р Христов му каменарката е изчезнал вид, въпросът дали изобщо се е срещала в България е дискусионен. Няма данни за предизвикани отровни ухапвания у нас и от вдлъбнаточелия смок и котешката змия, уверява той.

Най-разпространена и най-добре приспособена към родните условия е пепелянката. Тя се среща почти навсякъде в по-ниските части. Според зоолога почти всеки е минавал край пепелянка, макар тя по принцип да избягва човека. При среща с нея не правете нищо, просто я отминете, няма да ви ухапе, съветва д-р Христов. По около 40 души у нас средногодишно биват ухапани от пепелянки. Смъртните случаи са рядкост, твърди д-р Христов. Половината от ухапванията са сухи, т.е. без да е въведена отрова. Много болезнени обаче са отровните ухапвания.

Възможно е дори на 15-та минута пострадалият да не може да стои прав затова трябва бързо да се търси лекарска помощ, съветва д-р Христов. Той е категоричен, че няма полезно ухапване от змия. А за да не се случи, гледайте си в краката. Специални изследвания за числеността на змиите в България не са правени. Смята се, че броят им е около 2,5 милиона, каза д-р Христов.

На второ място по разпространение са смоковете, които са десетина вида. Страната ни е сред районите с богата херпетофауна в Европа. Превъзхождат я само Гърция и Италия. Числеността на змиите у нас е сравнително постоянна величина, уверява специалистът и подчертава, че тя е обусловена и от начина им на размножаване.

Необходими са няколко десетки години, за да се увеличи значително броят на влечугите, разказа д-р Христов, опровергавайки опасенията за миналогодишен летен бум на змии у нас. Прекратено е и унищожаването на тези животни, почти всички видове са защитени

В началото на 90-те години на миналия век са се ловели много змии с цел извличане на отрова. Масово обаче змиефермите са фалирали поради липса на пазар, твърдят експертите. Змийската отрова намира приложение във фармацевтиката за приготвяне на мехлеми и противозмийски серум.

Змиите не бива да се смятат за вредни животни. Повечето от тях всъщност се приемат за полезни, защото използват за храна вредни насекоми, гризачи, жаби и гущери, твърдят родните херпетолози.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.