1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В България липсва контрол върху развъждането и търговията с кученца

В България липсва контрол върху развъждането и търговията с кученца

Голяма част от развъдниците не са регистрирани, алармират от "Четири лапи"

Много хора смятат, че куче или коте е чудесен подарък за празниците, без да си дават сметка, че получателят може да е неподготвен за отговорностите при отглеждането му, както и че подаръкът крие доста други рискове. Според д-р Марина Иванова от "Четири лапи", произходът на голяма част от кученцата, които се продават в зоомагазини, по обяви или на открити пазари, е неясен.

В България на практика липсва контрол върху развъждането и търговията с кученца, алармират от фондацията. Голяма част от развъдниците не са регистрирани, родословията на кученцата се подправят, продават се болни животни.

Ако все пак сте решили да си вземете за Коледа или Нова година домашен любимец, от "Четири лапи" дават следните съвети:

- Проверете дали няма да намерите своето животинче в приют за бездомни животни. Голяма част от кученцата и котенцата, които не могат да бъдат продадени, попадат на улицата, а оттам – в приют.

- Ако решите да купите куче или коте, направете го от лицензиран развъдник, а не от зоомагазин, открит пазар или по обява на частно лице.

- Отидете на адреса на развъдника и вземете животното оттам, за да видите майката и при какви условия е била отглеждана тя и нейното поколение.

- Ако в развъдника заедно с майката на избраното от Вас кученце има и кучета от други породи, то най-вероятно сте попаднали във ферма за кученца.

Ако попаднете на некоректни търговци или развъдчици, докладвайте случая на www.stoppuppytraders.org – новият сайт на "Четири лапи", насочен към ограничаване на незаконната търговия с кученца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.