1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Брюксел започна Европейската зелена седмица

В Брюксел започна Европейската зелена седмица

Тазгодишното издание се фокусира върху Зелената сделка

В Брюксел започва поредното издание на Европейската зелена седмица. То е под наслов "Зелената сделка – да я превърнем в реалност" и дава възможност за обсъждане на европейската политика в областта на околната среда.
 
Участниците могат да дискутират с политици, водещи природозащитници и заинтересовани страни от Европа и извън нея. Тазгодишното издание се фокусира върху Зелената сделка, която има за цел да допринесе за устойчив и трансформиращ растеж, за ефективно използване на ресурсите и до 2050 година да направи Европа неутрална по отношение на климата.
Начало на събитията в рамките на Европейската зелена седмица ще даде конференция, в която участниците ще могат да се включат както присъствено, така и чрез интернет-връзка. Дебатът на високо равнище е посветен на въпроса какво се случва с политиката на Европейския съюз в областта на околната среда по време на криза. На следващия ден в центъра на вниманието ще бъдат три важни аспекта на трансформацията — кръгова икономика, нулево замърсяване и биологично разнообразие. През цялата седмица ще се провеждат и партньорски прояви в цяла Европа и извън нея.
Сред лекторите, потвърдили своето участие, са комисар Виргиниюс Синкявичюс, отговарящ за околната среда, директорката на генерална дирекция "Околна среда" Флорика Финк Хойер, словашкият евродепутат Мартин Хойзиг, който е член на Комисията по околна среда, както и редица учени и представители на неправителствени екоорганизации.
В рамките на Зелената седмица ще бъдат обявени и тазгодишните носители на наградите по програма Life. Тази година те се връчват за 30-ти път и ще отличат най-иновативните, вдъхновяващи и ефективни проекти в областта на опазването на природата, околната среда и действията в областта на климата. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.