1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В четири природни парка приключи пролетното залесяване по „ЛАЙФ +”

В четири природни парка приключи пролетното залесяване по „ЛАЙФ +”

То е извършено изцяло с местни видове

Приключи тазгодишното пролетно залесяване на фиданки в природните паркове "Врачански Балкан", "Българка", "Сините Камъни" и "Витоша". То се извършва в рамките на проект „Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в десет защитени зони в българските гори”, който се реализира от дирекциите на десет природни парка към Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и WWF. Целта на пролетното залесяване, извършено изцяло с местни видове е възстановяване на горските местообитания в природните паркове, които са защитени зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000.

Тази година на територията на Природен парк „Врачански Балкан” бяха залесени 2 500 броя фиданки от вида черна топола и бяла върба на площ от 23 дка на територията на Държавно горско стопанство – Мездра. Фиданките са осигурени от Тополово стопанство - Пазарджик. Чрез залесяването с тези видове се цели възстановяване на крайречните гори в региона. До края на годината предстоят да бъдат извършени три отглеждания с цел осигуряване на по-висок процент прихващане на фиданките. През следващата година ще бъдат залесени още 330 фиданки от вида черна елша.

На обща площ от 106 дка в Природен парк „Българка” бяха залесени 53 800 броя фиданки от видовете черна елша, върба и планински ясен. Целта е възстановяване на алувиалните гори, а за възстановяване на склоновите гори са използвани дървесните видове бук, зимен дъб, явор и сребролистна липа. През последните седмици вече се извърши първото отглеждане на новите насаждения, като до края на годината предстоят още две.

В рамките на проекта в Природен парк „Сините камъни”, върху площ от три декара в района на язовир "Асеновец", са залесени 750 броя бели върби. Целта е възстановяване на крайречно местообитание, характерно за реки и влажни зони в южна България. Освен това в местността "Даулите" тази година са залесени и 16 декара с 3 000 броя явор и 8 000 броя бук. По договор тази година трябва да се направят три отглеждания - през юни, юли и септември, като досега са реализирани първите две.

Целия материал за приключилото залесяване по „ЛАЙФ +” в четири природни парка четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.