1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Германия искат пълна забрана за найлонови торбички

В Германия искат пълна забрана за найлонови торбички

Решението ще бъде обсъдено на 20 септември

Всеобхватна забрана за всички найлонови торбички предлага германското министерство на околната среда. В интервю за местни медии ръководителят на ведомството, Свеня Шулце, посочи, че сътрудниците й в момента работят по законопроект, който ще бъде внесен за обсъждане след лятната ваканция на институциите.

Според Шулце доброволната инициатива на търговските обекти, започнала през 2016 година, е дала добри резултати и потреблението на торбичките бележи отчетлив спад. Това развитие трябва да продължи, като забраната е най-логичната следваща крачка, смята министъра.

В края на миналия месец баварският министър-председател обяви, че внася подобна инициатива във втората камара на германския парламент. В Бундесрата заседават представители на провинциите, които имат същите законодателни права като депутатите в Бундестага. Забраната за найлонови торбички ще бъде обсъдена на 20 септември. Доскоро Шулце гледаше скептично на подобни мерки, с аргумента, че законовите правила отнемат повече време от доброволните стъпки.

В повечето германски супермаркети торбичките вече се продават срещу определена сума. Сега Шулце иска да премахне не само тях, но и най-тънките, които се предлагат за опаковане на насипни плодове и зеленчуци. Тя настоява и за по-малко опаковки от пластмаса като фолиото, с което се увиват плодове и зеленчуци. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.