1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Гренландия ледниците не се топят по сценарий

В Гренландия ледниците не се топят по сценарий

Техният дял в покачването на равнището на световния океан през 21 век може да се окаже значително по-малък от очакванията на учените

Промяната на скоростта, с която се движат повече от 200 ледника в Гренландия, показва, че техният дял в покачването на равнището на световния океан през 21 век може да се окаже значително по-малък от очакванията на учените. Колкото по-бързо напредват ледниците по пътя си, толкова повече лед и вода попадат в океана, посочват авторите на изследване, публикувано в САЩ в американското списание Сайънс от 4 май.

В предишните изследвания се е работило върху сценарий, който взима под внимание затоплянето на климата. Там от гренландските ледници се е очаквало двойно увеличение на скоростта на преместване между 2000 и 2010 г., преди да се стабилизира на по-високата стойност.

Друг, по-радикален сценарий, умножава скоростта на ледниците по десет. В единия случай ледниците на Гренландия биха повишили равнището на океана с 10 см след 2010 година. Във втория случай обаче "приносът" им в "потопа" би бил доста повече - 48 см.

"Досега сме измерили средно увеличение с 30% за 10 години /2001 - 2010/", уточнява Туила Муун от Вашингтонския университет в Сиатъл, един от авторите на изследването. Движението на ледниците показва сложно поведение, заключава изследователката.

Средно всички по-големи ледници в Гренландия, които покриват част от земята, напредват с максимум от 9 до 99 метра за година и промяната в скоростта им е малка. Другите ледници, които завършват пътуването си във фиордите, се движат с около 300 метра за година, но не са увеличили значително придвижването си за десетте години наблюдение.

Най-бързи са ледените езици в западната, югозападната и североизточната част на Гренландия, които са в контакт с океанските води. Те могат да преодолеят 11 и повече километра за година.

Промените в тяхната скорост варират, но средното нарастване на скоростта им е с 28% на североизток и с 32% на югозапад за последното десетилетие. Това е много по-малко от предвиденото в предишни сценарии, отбелязва БГНЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.