1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В лесопарк "Бакаджика" край Ямбол гори широколистна гора

В лесопарк "Бакаджика" край Ямбол гори широколистна гора

Работата на огнеборците се затруднява от пресечната местност и силния вятър

Два нови пожара са избухнали днес. В лесопарк "Бакаджика" край Ямбол гори широколистна гора. На място са изпратени два екипа на пожарната в Ямбол.

Сигналът за пожара е подаден в 12,40 часа на тел. 112. По данни на очевидци огънят е тръгнал от бившето стрелбище в землището на село Победа и е обхванал площ от около 4 - 5 км в подножието на лесопарка. На място са два противопожарни автомобила, в гасенето на огъня са включени и военни. Работата на огнеборците се затруднява от пресечната местност и силния вятър, който непрекъснато сменя посоката си, информира БНР.

Близо 600 декара широколистна гора горят до хасковското село Динево. Огънят е близо до първите къщи на селото. Пожарът се развива на голям фронт. Пламъците са опасно близо до първите къщи на селото. Засега няма необходимост от евакуация на населението.

Огънят се прибилижава и към полигона в Корен. На място са пет екипа пожарникари, две водоноски и лесничеи. Сигналът за пламъците е подаден в 13 часа. Вероятната причината за подпалването е изхвърлена незагасена цигара.

Продължава гасенето на локалните огнища в резервата "Соколна", който е част от Националния парк "Централен Балкан". След обед двата хеликоптера, които участват в гасенето на огъня са направили по още 7 курса. Очаква се до края на деня пожарът да бъде потушен. За три дни пожарът е изпепелил между 3 500 и 5 000 декара горски площи. Според Нела Рачевич - директор на Национален парк "Централен Балкан", ще са необходими повече от десет години за въстановяването на резервата. По думите й до мястото, откъдето е започнал пожарът е открит бивак на иманяри, но дали пожарът е умишлен ще стане ясно след приключване на следствието. 

Овладян е пожарът в крумовградското село Горна кула. Отменено е обявеното вчера бедствено положение. Огънят изпепели 6 необитаеми къщи, хиляда низи с тютюн и над хиляда декара сухи треви и храсти.

При пожар в землището на сливенското село Бяла са изгорели 10 декара широколистна гора и 150 декара сухи треви. Пожарникарите и доброволците са спасили хиляда декара широколистна гора. Няма пострадали хора. Според полицията причината за пожара е човешка небрежност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.