1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В лева ще изчисляват задълженията си концесионерите на минерални води

В лева ще изчисляват задълженията си концесионерите на минерални води

Промените са приети по предложение на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България

Правителството прие решение за изменение на решения на Министерския съвет за предоставяне на концесии за добив на минерални води – изключителна държавна собственост, в частта им за валутата за изчисляване на годишното концесионно плащане за 1 кубически метър минерална вода.

С промените годишното концесионно плащане за един кубически метър минерална вода ще се формира в размер, еквивалентен на досегашния, но превалутиран в лева по официалния курс на БНБ в деня на датата на решението на МС за даване на съгласие за изменение на сключените концесионни договори.

Промените са приети по предложение на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България и са подкрепени от концесионерите на минерални води. С тях се създават предпоставки за максимална прозрачност за формирането на финансовите задължения на концесионерите по сключените концесионни договори за минерални води.

Повечето концесионни договори за минерални води са сключени преди обвързването на българския лев с еврото и финансовите задължения в тях са посочени в щатски долари, като те трябва да бъдат преизчислявани по курса долар/лев на БНБ в деня на извършване на плащанията.

Това създава трудности за бизнеса, защото дружествата не могат да планират с точност бъдещите си разходи, а освен това се създават неясноти относно размера на дължимите плащания и предпоставки за субективизъм при извършване на изчисленията. Определянето на годишното концесионно плащане в левова равностойност на щатския долар създава трудности и за държавната администрация, тъй като ДДС се заплаща задължително в левове към момента на данъчното събитие (четири пъти в годината), което не винаги съвпада с датата на извършване на плащането.

Това изисква непрекъснати преизчисления на дължимите и извършените плащания, което създава условия за допускане на грешки и възникване на недоразумения относно финансовите задължения на концесионерите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.