1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Национален парк "Централен Балкан" започва мониторинг на посетителите

В Национален парк "Централен Балкан" започва мониторинг на посетителите

Данните се използват при вземане на управленски решения, свързани с поддържането и изграждането на посетителската инфраструктура

Мониторинг на посетителите започва от днес, 11 юли, в Национален парк "Централен Балкан". Включени са активните месеци на летния туристически сезон - юли, август и септември и октомври. Наблюденията се правят от служители на дирекцията в продължение на четири седмици: 11-17 юли, 8-14 август, 5-11 септември и 3-9 октомври. Мониторингът се осъществява на пунктове, разположени на основни входни и изходни маршрути за парка - лифт Сопот и Карловска пътека, на екопътеките Бабско пръскало, Бяла река и Видимско пръскало, хижа Ехо, Беклемето - международен  маршрут Е 3, хижа Хайдушка песен, м. Заводна, Кордела, Мазането, Табите.

Отчита се броят на посетителите, които минават през времето от 9 до 17 часа, като тези от тях, които отиват и се връщат в рамките на един ден, се преброяват еднократно. Системата за мониторинг дава представа за броя на туристите, посещаващи парка, както и предпочитаните от тях маршрути и хижи. Данните се използват при вземане на управленски решения, свързани с поддържането и изграждането на посетителската инфраструктура в защитената територия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.