1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В навечерието на новия зимен сезон на Витоша трасетата не са отдадени под наем

В навечерието на новия зимен сезон на Витоша трасетата не са отдадени под наем

За това алармираха от Сдружение на „Витошки ски и сноуборд училища”

В навечерието на новия зимен сезон 2012/2013 г. на Витоша, отново се създава проблем – и отново заради интересите на една единствена фирма, показала, че не я е грижа за обществения интерес. Пречката за започването на сезона е, че трасетата все още не са отдадени под наем. Но по-сериозното препятствие е, че процедурата, която тече в момента за отдаване на пистите, ще затвърди монопола на собственика на съоръженията „Витоша ски“. Това се посочва във входирано днес писмо от Сдружение на „Витошки ски и сноуборд училища” до президента и министър-председателя на Република България, министъра на земеделието и храните, както и  до кмета на Столична община.

След приемането на новия закон за горите, Сдружение на „Витошки ски и сноуборд училища“ депозира необходимите документи за ползване на терени под наем без промяна на начина на трайно ползване, за осъществяване на присъщата ни дейност.

През всичките тези години ние коректно сме заплащали около 100 декара площи, на които сме провеждали обучение по ски и сноуборд, без да се е налагало промяна на начина на трайно ползване. Очакваме това да се случи и тази година.  Витоша не е ничия фирмена собственост.

Към момента на Витоша развиват дейност две основни структури, свързани с обучението по снежни спортове. Това са Сдружение на „Витошки ски и сноуборд училища”, в което членуват 8 училища, повечето от тях с над 15 години практика и обслужващи около 120 детски градини и 50 училища от София и страната, и ски училището на „Витоша ски“ АД, създадено през 2008 г.

Сдружение на „Витошки ски и сноуборд училища” е регистрирано по Закон за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза и развива дейност от 2000 г. Наши основни цели са развиване на социалния ски туризъм и подпомагане на български и чужди инвеститори за модерното развитие на ски туризма на територията на Природен парк Витоша.

"Напомняме, че, за разлика от другите големи наши курорти, на Витоша се обучават основно деца и ученици, което е нашата основна дейност. В България, както и в останалите европейски страни, действа Закон за защита на конкуренцията, който има за цел да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност. Надяваме се, че не е погазен заради нечии монополни интереси", се посочва в писмото на Сдружение на „Витошки ски и сноуборд училища“.

Този закон забранява „всяко действие или бездействие при осъществяване на стопанска дейност, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда или може да увреди интересите на конкурентите“.        

Затова се обръщаме към Вас и молим за съдействието Ви за спешна среща, на която по конструктивен начин да се намери решение в интерес на  любителите на зимните спортове, които обичат да ги практикуват на Витоша. А интересът на всички е защитен тогава, когато има конкуренция на услуги.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.