1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Пловдивско проблемът с гъсеницата гъботворка не е толкова остър

В Пловдивско проблемът с гъсеницата гъботворка не е толкова остър

Това заяви ст. н. с. д-р Аргир Живондов, директор на Института по овощарство – Пловдив

Проблемът с гъсеницата гъботворка не е толкова остър в Пловдивско. Това каза ст. н. с. д-р Аргир Живондов, директор на Института по овощарство – Пловдив, цитиран от Агенция „Фокус”.

„Тези неприятели ги е имало винаги. Понякога са повече, друг път по-малко. Повечето години не прехвърлят праговете на вредност”, добави д-р Живондов. По думите му, по-големият проблем в момента е бялата американска пеперуда, която се развива и в горския фонд, и особено в иглолистните гори.

„Там никой не води борба срещу нея или много рядко се води борба и то некачествено. Тя навлиза понякога и в овощните градини, прави големи паяжини и многобройните гъсеници изяждат върховете на иглолистните дървета. От Държавен горски фонд се работи по проблема. Но невинаги авиацията, с която се пръска, улучва целия ареал на разпространение”, посочи д-р Живондов.

Той обясни, че проблемите по овощните видове са много, като са причинени не само от неприятели, но и от болести. „Един от основните проблеми е болестта шарка при сливата. Друг проблем е бактериалната болест огнен пригор по круша, дюля, ябълка, по семковите видове. От неприятелите много трудно се води борбата срещу крушовата бълха. Опитваме се да решим проблема с този вирус, защото той е световен. Ако се селекционират устойчиви сортове, ще се реализира голяма икономия на препарати и здраве на хората”, каза още д-р Аргир Живондов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.