1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В района около "Фукушима" спасяват котки и кучета

В района около "Фукушима" спасяват котки и кучета

Около 3000 крави, 600 хил. кокошки и 30 хил. свине са изоставили фермерите в забранената зона

В затворената 20-километровата зона около авариралата японската атомна електроцентрала "Фукушима-1" тече операция за спасяване на котки и кучета, които собствениците им са изоставили по време на евакуацията. Две групи ветеринарни лекари, които пристигнаха вчера в района, ще продължат да търсят четириноги до 2-ри май, съобщиха медиите в Токио, цитирани от ИТАР-ТАСС.

В четвъртък екип от спасители по време на двучасова операция намериха в изоставените селища Минамисома и Кацурао в префектура Фукушима пет кучета и една котка. Според дозиметрите, дозата радиация, която са получили, не превишава нормата и след санитарната обработка животните са били нахранени и отведени в приют извън опасната зона. По решение на властите във Фукушима, всички намерени котки и кучета, след обеззаразяване ще бъдат предадени на техните собственици или на други хора, които искат да се грижат за тях. За да могат по-бързо стопаните да намерят своите домашни любимци, в интернет ще бъдат публикувани на снимки на четириногите, както и информация за точното място, където са  открити.

От 22-ри април японските власти затвориха напълно за свободен достъп 20-километровата зона около "Фукушима-1" - оттогава всеки опит за влизане там се наказва със солена глоба. Но ако искат, жителите все още ще могат за кратко да се завърнат по домовете: властите пуснаха специален автобус, с който може да се влезе в забранена зона. Разрешава се само на един човек на семейството, като посещението на родното място може да продължи не повече от два часа, освен това на посетителите е забранено да се доближават на по-малко от 3 км до авариралата централа. След завръщането си от района, всички трябва да преминат щателна проверка за радиоактивно заразяване.

В затворената зона около "Фукушима-1" до момента има около 45 местни жители, които отказват да напуснат родните си места въпреки настояванията на спасителите. Периодично им се доставят вода, храна и лекарства. След земетресението в този район останаха около 3000 крави, 600 хил. кокошки и 30 хил. свине, но, според фермерите, много от тези животни вече са умрели от глад. Тази седмица властите издадоха заповед добитъкът да бъде заклан, за да се предотврати разпространението на инфекции и болести. Тази процедура се извършва само със съгласието на собствениците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.