1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В редица точки по света се провеждат акции, които са част от събитието „Хора срещу изкопаемите горива”

В редица точки по света се провеждат акции, които са част от събитието „Хора срещу изкопаемите горива”

Към инициативите са се присъединили редица международни и локални екологични движения

През настоящата седмица в редица точки по света се провеждат акции, като част от събитието „Хора срещу изкопаемите горива”, които са предвидени за седмицата 21-27 октомври. То е част от по-голямата инициатива, наречена Reclaim Power ( www.reclaimpower.net ), световен месец за действия на тема енергия, който започна на 11 октомври и ще приключи на 11 ноември.

Към инициативите са се присъединили редица международни и локални екологични движения, като Приятели на Земята, Грийнпийс, Гайа, 350 и други. Основните искания през месеца са „НE на мръсната и вредяща енергия” и „ДA на възобновяемата енергия за хората и общностите”. Събитието се провежда във връзка с предстоящата международна конференция на ООН - COP 19 във Варшава, свързана с проблемите с климатичните промени. Домакин на срещата на върха за климата тази година някак иронично ще бъде Полша – страната, която има непреодолима зависимост от енергетика, основана на въглища, и която от нетърпимост към руския внос на енергоносители е готова да рискува отравянето на собствената си земя и население с разработването на сондажи за шистов газ. Провеждането на срещата във Варшава вече силно изостря настроенията сред еко-активистите и тази година за пръв път след умората, до която доведе срещата в Копенхаген, се усеща отново засилен активизъм и готовност за силен натиск в името на общото бъдеще на планетата.

Екологично сдружение За Земята, Приятели на Земята България и Грийнпийс България ще се присъединят към инициативата Reclaim Power по темата „Хора срещу въглища”, като подготвят серия събития през месец ноември, с които да провокират обществото и политиците да помислят върху бъдещето на Българската енергетика и енергийна независимост на страната и отделните домакинства. Първото от планираните събития ще бъде на 11 ноември с представяне на новия доклад засягащ темата въглищната индустрия и заетостта в сектора у нас.

Припомняме Ви, че преди около седмица За Земята съобщи, че започва дело за укритият План от МОСВ, свързан с бъдещето на въглищния сектор в България, изготвен в отговор на критиките от страна на Европейската комисия за неспазване на тавани на емисии по Директивата за големи горивни инсталации. Самото писмо от комисията също не бе предоставено на екологичната организация. По същото време Европейската агенция по околна среда излезе с доклад, от който стана ясно, че замърсяването на въздуха в България е едно от най-големите в Европа по редица показатели, а основна причина за това са мощностите за производство на енергия от въглища в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.