1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В родословното дърво на полярните мечки могат да бъдат открити следи от изчезнал вид кафяви мечки

В родословното дърво на полярните мечки могат да бъдат открити следи от изчезнал вид кафяви мечки

Тази връзка беше открита при мащабно проучване от страна на екип от учени

В родословното дърво на полярните мечки могат да бъдат открити следи от изчезнал днес вид кафяви мечки, населявал днешна Великобритания и Ирландия. Този извод направиха учени, цитирани на сайта на Оксфордския университет, пише inews.bg.

Полярните мечки са се преместили от своя ареал малко преди или по време на последната ледена епоха. Те са били "придружени" от женски кафяви мечки. Тяхната генетична линия може да бъде проследена и до днес в изследванията на познатите ни бели мечки.

Подобни ДНК следи обаче липсват при останалите видове мечки – те могат да бъдат открити само при полярните мечки, допълват учените.

Тази връзка беше открита при мащабно проучване от страна на екип от учени. Те са анализирали ДНК на изчезнали вече кафяви ирландски мечки, извлечена от скелета и зъбите на 17 мечки, открити в пещери в Ирландия. Данните са сравнени с базата данни, която притежават учените за мечките по целия свят.

Кафявите мечки са живели преди между 38 хил. и 10 хил. години. Учените откриват техните генетични следи само при полярните мечки. В същото време обаче анализът на костите показва, че диетата на ирландските мечки съществено се различава от тази на техните потомци – полярните мечки се хранят изключително с морска храна.

Учените допълват, че това откритие може да покаже как мечките са се пригодили към променящите се климатични особености. Ирландските мечки са издържали на по-ниски температури, но все пак техните потомци живеят в много по-сурови условия днес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.