1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Смолянско и Кърджалийско пръскат десет хиляди декара гори

В Смолянско и Кърджалийско пръскат десет хиляди декара гори

Вредител унищожава дърветата

В горите в района на смолянската община Баните и част от съседните села в Кържалийска област се е разпространил вредител, който унищожава дърветата. Това е наложило двудневното пръскане на препарати от хеликоптер - съобщи Асен Карабов, заместник-директор на Южноцентралното държавно горско предприятие, цитиран от БНР.

"Извършихме пръскане с хеликоптер на площ почти десет хиляди декара в района на държавно горско стопанство "Славейно", в селата Гълъбово, Вишнево, Загражден, Вълчан дол, Рибен дол, Баните и в района на БГС Ардино, съответно селата Светулка, Бял извор, Стояново, Мусево, Чубрика, Гърбище, Жълтуша, Ленище. Пръскането беше срещу борова процесионка. Препаратът, който използваме е абсолютно безвреден за всички растения, хора, животни, включително и пчели", подчерта Карабов.

Заместник-директорът на Южноцентралното държавно горско предприятие допълни, че догодина ще бъде направено допълнително обследване на горските масиви, но той е убеден, че след сегашното пръскане, опасността за дърветата няма да е толкова голяма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.