1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Столична община ще бъде създадена структура за управлението на минералните извори

В Столична община ще бъде създадена структура за управлението на минералните извори

През 1953 година е правено проучване и каптиране на изворите на София

Столичен общински съвет даде съгласие в Столична община да се създаде структура, която да отговаря за минералните извори на нейна територия. С промяна на Закона за водите, на общините се дава възможност да управляват минералните извори на тяхна територия при определени условия за срок до 25 години. В едномесечен срок от взимане на решенето кметът на общината Йорданка Фандъкова трябва да предложи за утвърждаване структурата и трябва да предложи анализ на необходимите средства за тази структура. На Асоциация за София трябва да се възложи да направи анализа на съществуващата геоложка основа в града.

Общинският съветник от БСП Росен Малинов предложи да се приеме структура в рамките на съществуващия щат на Столична община, защото така може да се предложи да се създаде подобна структура за „защита на диворастящите кокичета на Витоша”. Той обясни, че не е необходимо да се прави анализ на геоложката основа, защото през 1953 година е правено проучване и каптиране на изворите на София и всеки може да види капаците на каптажите на изворите, особено в зелените площи. „Нека да има такова звено, но нека то да е в рамките на съществуващия щат, нека да не създаваме паразитни звена”, настоя общинският съветник. Предложението беше отхвърлено.

Николай Стойнев, от ГЕРБ предложи на Росен Малинов да внесе доклад за "структура за дивите кокичета на Витоша", например. „С промяната в закона обаче се дава възможност на Столична община да кандидатства за управление на изворите. Затова е навременно това предложение. Една такава структура няма да се занимава с проучване на изворите, а по-скоро с тяхното развитие”, каза Стойнов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.