1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Япония изтеглят чай заради завишена радиация

В Япония изтеглят чай заради завишена радиация

Установеното ниво на цезий е малко вероятно да засегне здравето на хората

Япония откри повишени нива на радиация в чай, отглеждан югозападно от Токио и според властите причината е аварията в АЕЦ "Фукушима", която се намира на североизток от столицата, предаде АФП.

Властите в префектурата Канагава започнаха да изтеглят чая, след като измерили около 570 бекерела цезий на килограм в чаените листа, отглеждани в град Минамиашигара при максимално допустими 500 бекерела на килограм. Префектурата поискала от властите в града и от земеделските кооперативи да изтеглят чая и да спрат продажбата му от днес, въпреки че установеното ниво на цезий е малко вероятно да засегне здравето на хората.

"Това е първото откриване на радиация над законния лимит в земеделски продукти, отглеждани в нашата префектура", заяви Хидето Фунахаши от земеделската служба в Канагава. "Ние не открихме източника на радиацията, но това вероятно е ядрената централа", допълни той. АЕЦ "Фукушима 1", която се намира на около 220 км североизточно от Токио и на 280 км от Минамиашигара, пострада тежко от земетресението и цунамито на 11 март.

Аварията стана причина за изтичане на радиация във въздуха, почвата и океана и според инженерите ще е необходима поне половин година за стабилизиране на положението. Централното правителство наложи забрана за продажбата на зеленчуци и млечни продукти от някои области на префектурата Фукушима и от много съседни райони и забрани риболова в близост до централата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.