1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Въпреки протестите на екологични организации проектът за нова ски зона на Витоша напредва

Въпреки протестите на екологични организации проектът за нова ски зона на Витоша напредва

Във вторник се състоя общественото обсъждане на докладите за екологична оценка

Въпреки протестите на екологични организации, обвинения в неспазване на закона и заплахи за санкции от Европа, инвеститорът "Витоша ски" АД се приближава към старта на строителство на ски писти и съоръжения в едноименната планина.

Във вторник се състоя общественото обсъждане на докладите за екологична оценка и оценка за съвместимост на специализирания подробен устройствен план на новата ски зона в Природен парк Витоша и така отпадна поредната пречка пред застрояването на планината.

Според организацията "За да остане природа" хектари смърчови гори ще се изсекат заради новата ски зона, която предвижда увеличаване 7 пъти площите на пистите, двойно - на лифтовете и влековете, както и изграждане на язовир за вода за изкуствен сняг. Всичко това е забранено от Плана за управление на Природен парк Витоша, одобрен от Министерски съвет, и на Общия устройствен план на столицата, приет от парламента.

Обсъждането се водеше от Георги Бобев, председател на управителния съвет на "Витоша ски” АД, който е и заместник председател на Българска федерация Ски. Той обяви, че обсъждането ще продължи, докато всички желаещи имат възможност да се изкажат. Дискусията обаче беше прекратена, въпреки че най-малко 10 души не получиха думата за мнение по докладите, оплакват се еколозите.

Природозащитниците припомнят, че законът позволява старите лифтове да бъдат заменени с нови, при това без необходимостта от промени в устройствения план. Това вече втори сезон не е направено от инвеститора, който през цялата изминала зима возеше деца скиори на 40-годишния "Романски" лифт, съобщава Медиапул.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.