1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вашингтон дава 1,2 млрд. долара за спасяването на река Колорадо

Вашингтон дава 1,2 млрд. долара за спасяването на река Колорадо

40 милиона души зависят от реката

Заради сушите през последните няколко години американската река Колорадо, снабдяваща милиони жители на няколко щата с вода, е на път да пресъхне. Затова правителството във Вашингтон ще отпусне милиард и 200 милиона долара, с които да подкрепи усилията на щатите Аризона, Калифорния и Невада за икономисването на 3 милиарда и 700 милиона кубически метра вода.
 
Средствата идват от парите, заделени по линия на гласувания миналата година закон за опазване на климата и ще компенсират на две трети разходите, които трите щата ще направят. Аризона, Калифорния и Невада се намират в долното течение на Колорадо и се споразумяха с другите четири щата, през които реката минава в горното си течение – Колорадо, Ню Мексико, Юта и Уайоминг – да намалят потреблението си на вода с 15 до 30 процента. 
 
От изявление на федералното министерство на вътрешните работи става ясно, че в тези общо седем щата 40 милиона души зависят от реката както за питейна вода, така и за електричество, произвеждано в няколко големи водноелектрически централи. 
 
Река Колорадо извира в Скалистите планини, снабдява с питейна вода големи градове като Лос Анджелис в Калифорния и Финикс в Аризона, образува Големия каньон и напоява огромни селскостопански площи. По поречието й са изградени 10 големи язовира с водноелектрически централи. Тя се захранва най-вече от снеготопенето във високите части на Скалистите планини, но през последните две десетилетия снежната покривка става все по-тънка. Затова и заради отвеждането на големи количества вода по различни напоителни канали, устието й в Калифорнийския залив е почти пресъхнало. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.