1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Във Видин няма интерес към отоплението с еко пелети

Във Видин няма интерес към отоплението с еко пелети

Производството им е изгодно, защото това е отпадъчен продукт след правенето на олио

Слаб е интересът към еко пелетите за отопление, които се правят от остатъци от преработка на слънчоглед в региона, предаде Агенция "Фокус". Въпреки изгодната цена от 18 стотинки за килограм - наливно, готовите пакети са с цена 25 ст. за килограм, търсенето от видинчани е слабо, съобщиха от цеха, където те се произвеждат. Тон от тези еко пелети излиза към 180 лева. Едва няколко човека на ден минава оттам, за да си купят, заявиха продавачите. Цената безспорно е изгодна - за ден изгарянето на тези екологични пелети е в зависимост от квадратурата на отопляемото помещение и излиза средно 3 лева.

Само за сравнение при отоплението с традиционните твърди горива като въглища и дърва цената варира нагоре - цената на тон въглища е двойно по-висока, а ако се купуват на дребно чувалчето от 25 кг те са с цена 8 лв. Дървата в момента се търгуват за 45 лв. за ненарязаните метровки или от 50 до 65 лв. за кубик нарязани и нацепени дърва. Причината е слабата популярност на този вид средство за отопление сред местните хора и цената на специалните системи(горелки), в които еко горивото се изгаря, която е доста висока - минимум 1600 лева. Видинчани казаха, че има начини те да се изгарят и в обикновените системи за парно отопление, като се ползва т.нар. горно горене. Те ползват еко пелети в системите си за парно отопление и в камините с водна риза напълно успешно.

От фирмата, която прави този вид гориво, заявиха, че въпреки слабото търсене производството им е изгодно, защото това е отпадъчен продукт след правенето на олио, а и големи количества се изнасят за Гърция.

Железарските магазини, където се предлагат печки на твърдо гориво, отчитат най-голямо търсене на печки тип камина, които са с цена от 90 до 300 лева. Търсят се още и печките от типа „циганска любов”, при които цената също варира около 100 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.