1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Във Видин ще започне строителството на регионално депо за отпадъци

Във Видин ще започне строителството на регионално депо за отпадъци

За реализирането на проекта ще бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ по ОП "Околна среда"

"До края на годината във Видин ще започне строителството на регионално депо за отпадъци", съобщи пред БТА кметът на града Румен Видов. Площта на депото ще е над 200 дка. За реализирането на проекта "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Видин" ще бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда".

Стойността на проекта е почти 20 млн. лв., от които 16,5 млн. лв. са от Европейския съюз, а останалите са от националния бюджет и бюджета на видинската община“, уточни Румен Видов. Кметът поясни, че повече от две години експертите на общината са изготвяли документацията, като всички единадесет общини от областта, които ще ползват депото, са участвали в тази подготовка.

Регионалното депо трябва да бъде изградено до 2013 г. Предвижда се изграждането на станция за депониране на отпадъци с две клетки за съхранение, пречиствателна станция за отпадните води от боклука, произведени от обработването на отпадъците и компостираща инсталация за преработка на строителни отпадъци. Капацитетът на двете клетки ще е за над 500 000 тона отпадъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.