1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Във вторник се организират протести за Странджа в 9 града

Във вторник се организират протести за Странджа в 9 града

Еколози: Партийни активисти ще управляват природни паркове

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ предупреждава, че прецедентът, който застраши Природен парк Странджа продължава да е в сила, въпреки че късно в петък министърът на регионалното развитие откри процедура за промяна на Общия устройствен план (ОУП) на община Царево и спря прилагането на плана от 2008 г.

Същевременно продължава и назначаването на партийни активисти без необходимата квалификация в защитените територии. Напоследък в 5 от 11-те природни парка и във всички 3 национални парка бяха назначени нови директори. Най-пресният пример е смяната на директора на Природен парк "Българка" с Али Алиев, председател на ДПС - Севлиево от 2009 г.

Във вторник, 11 февруари 2014 г., от 18,30 ч. се организират протести за Странджа в 9 града. Прецедентът след решението на Върховния административен съд от декември 2013 г. е в това, че всяка една община може да поиска общия й устройствен план да бъде приет без екологична оценка. Същевременно заповедта на регионалния министър за нов устройствен план на Царево може да бъде отменена още утре от същия или следващ министър. Затова коалицията „За да остане природа в България“ настоява да се вземе трайно законодателно решение, което да гарантира, че в бъдеще няма да се приемат устройствени планове без екологична оценка, докато гражданите не получат достъп до правосъдие при устройство на територията и опазване на околната среда.

Затова природозащитниците настояват за:

1. Издаване на Заповед от Министерство на околната среда и водите, която спира действието на изменението на общия устройствен план на Царево от 2008 г. поради липсата на екологична оценка, както изискват законите.

2. Изменение на Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, което позволява обжалването на общи устройствени планове, най-малко по отношение на нищожност на актовете по одобряването му (за бъдещите планове).

3. Изменение в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие по отношение прогласяване на нищожност на общи устройствени планове, приети без екологична оценка и оценка за съвместимост (за действащи планове).

4.  Персонални промени в Министерство на околната среда и водите сред служителите, които не познават европейските директиви и седмици наред защитаваха този правен абсурд.

Коалицията „За да остане природа в България“ и граждани организират протести за запазването на Природен парк "Странджа" в София, Пловдив, Стара Загора, Перник, Сливен, Пазарджик, Русе, Велико Търново и Трявна във вторник, 11 февруари 2014 г., от 18,30 ч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.