1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Въвеждане на разрешителен режим за посещение на района на Седемте рилски езера искат екоактивисти

Въвеждане на разрешителен режим за посещение на района на Седемте рилски езера искат екоактивисти

Декларацията на Сдружение „Зелени инициативи“ е изпратена до министър Искра Михайлова

Въвеждане на разрешителен режим за посещение на района на Седемте рилски езера, който ще допуска до 500 души на ден, поискаха от Сдружение „Зелени инициативи“.

Декларация с искането за въвеждането на това ограничение е изпратена до министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.

През почивните дни в района на Рилските езера се струпва огромен брой посетители, което заплашва крехкото равновесие на екосистемата на планината. Това налага спешни мерки за регулиране на туристопотока, обясняват от „Зелени инициативи“.

До 2009 година Седемте рилски езера са посещавали по не повече от 1000 души годишно. В момента броят им е между 120 000 и 140 000, което задълбочава проблемите, свързани със заблатяването на езерата, ерозията на склоновете и силното замърсяване, посочват от Сдружението.

Според тях ограничителен режим вече е въведен на много места в света – Мачу Пикчу, Гранд Каньон, Хималаите, водопадите Игуасу, резерват „Кроноцки“ в Камчатка и др.

„Предлагаме да се създаде експертна група към Министерството, която заедно с представители на НПО да определи допустимите параметри на брой хора, които могат да посещават едновременно района на Седемте рилски езера. Групата може да обсъди и възможността за въвеждане на посетителски такси. Със събраните средства може да се направи необходимото за преодоляването на вече нанесените поражения в района и полагането на повече грижи за бъдещото му опазване“, допълват от Сдружение „Зелени инициативи“.

От Сдружението настояват още идеята да бъде подложена на обществена дискусия, за да се намери най-доброто решение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.