1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Въвеждат многократни опаковки за храната за вкъщи в Германия

Въвеждат многократни опаковки за храната за вкъщи в Германия

От сдружението на ресторантьорите и хотелиерите са против законовата промяна

От 1 януари в Германия влезе в сила промяна в закона за опаковките, която задължава заведенията за хранене, продаващи продукти за вкъщи, да ги предлагат и в опаковки за многократна употреба. По този начин ще се намали количеството отпадъци от еднократни опаковки, изтъкват от министерството на околната среда.
 
В новото предписание се казва също така, че цената на продукта не бива да е по-висока, ако клиентът поиска по-трайната опаковка. Изключения се допускат само за малки магазини като фургони за хранене, будки и бензиностанции, където работят по-малко от 5 души и чиито търговска площ е под 80 квадратни метра. На такива места клиентите ще имат възможност да си носят съдове, в които да им бъде сложена храната или напитката.
 
От сдружението на ресторантьорите и хотелиерите са против законовата промяна, изтъквайки, че задължителните опаковки за многократна употреба са свързани с допълнителни разходи за заведенията, които неминуемо ще вдигнат цените на своите продукти в ущърб на клиентите. При нарушаване на новите предписания глобата може да достигне 10 000 евро. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.