1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Възобновяемите енергии ще станат втори източник на електроенергия в света през 2016 г.

Възобновяемите енергии ще станат втори източник на електроенергия в света през 2016 г.

Нарастването ще се дължи най-вече на вятърната и слънчевата енергия

Възобновяемите енергии ще изпреварят газа и ще станат втори източник на електроенергия в света през 2016 г. след въглищата, оповести Международната агенция за енергията, като цитира резултатите от изследване.

Производстовото на електроенергия от възобновяеми ресурси - ветрове, слънчева светлина, дъждове, геотермална енергия, ще изпревари това от газа и ще е два пъти по-голямо от полученото въз основа на ядрена енергия в света през 2016 г., се казва в доклад на агенцията за средносрочните перспективи на възобновяемите енергии.

През 2018 г. възобновяемите енергии ще са свързани с 25 на сто от световното производство на електроенергия, при 20 на сто през 2011 г. и 19 на сто през 2006 г., доближавайки се до границата от 6000 тераватчаса годишно, пише БТА.

Нарастването ще се дължи най-вече на вятърната и слънчевата енергия, чийто дял би трябвало да достигне 8 процента през 2018 г., т.е. да е два пъти по-голям в сравнение с 2011 г. и четири пъти по-голям, отколкото през 2006 г.

Това е добра новина за световната енергийна система, която се нуждае от по-чисти и по-разнообразни енергоизточници, заяви изпълнителният директор на агенцията Мария ван дер Хувен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.