1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Възраждане на дивата природа в Европа, сочи доклад

Възраждане на дивата природа в Европа, сочи доклад

Снимка:

Европейският бобър, европейският бизон и тръноопашатата потапница са част от завърналите се видове

Европейският бобър, европейският бизон и тръноопашатата потапница са част от видовете, завърнали се отново в дивата природа на Европа, изтъква нов доклад.

Докладът, озаглавен „Завръщането на дивата природа в Европа” е изработен по поръчка на Rewilding Еurope и обединява учени от Зоологическото дружество в Лондон, Бърдлайф Интернешънъл и Европейския съвет за преброяване на птиците. Целта му е да бъдат идентифицирани емблематични видове бозайници и птици, чиято численост е нараснала или които скоро са се завърнали в дивата природа на Европа.

Проф. Джонатан Бейли, директор по опазването на видовете в Зоологическото дружество в Лондон, заяви: „Завръщането на дивата природа носи със себе си изключителни ползи, като отново свързва хората с природата и увеличава тяхното благосъстояние, допринасяйки за развитието, както на местни и национални икономики, така и за селските райони, чрез туризъм, насочен към дивата природа и чрез възстановяване на баланса на естествените процеси на екосистемите. Тези възможности, разглеждани на местно ниво, са от жизненоважно значение за устойчивостта и смекчаването на влиянието на потенциален конфликт с хората.”

Главна цел на проучването е да се генерира научно обоснован преглед на промените в числеността и разпространението на видовете диви животни, които бележат значим ръст в Европа през периода 1960-2010 г. Изследването може да предостави важни съвети за бъдещи стъпки по отношение на природозащитата и опазването на други видове.

От видовете птици, завърнали се в дивата природа на България можем да споменем морския орел и белоглавия лешояд. През 80-те години на миналия век морският орел е наброявал едва няколко двойки, а в момента екипът на БДЗП, работещ по опазването на вида отчете 35 двойки в страната ни. Белоглавият лешояд е друг пример за вид, чиято популация е била значително разширена като резултат на целенасочени природозащитни мерки. През 90-те години са били известни 10 двойки, а днес те са 67.

Европейският бизон е един от бозайниците, завърнали се отново в дивата природа на Европа. Причини за изчезването в диво състояние в началото на ХХ век на най-едрото тревопасно животно на континента, са ловът и загубата на местообитания. След мащабна селекция и програма за реинтродукция, включваща малък брой индивиди, отглеждани в затворени пространства, дивите, живеещи на свобода популации, са били възстановени в районите на Централна и Източна Европа, основно в Полша и Беларус.

По същия начин, вторият по големина хищник в Европа след полярната мечка - кафявата мечка, е увеличил своята численост във Финландия, Швеция и Латвия. Този харизматичен вид е под правна защита, но бъдещето му и в момента зависи от отношението на хората, живеещи в непосредствена близост до неговите местообитания.

За да се улесни непрекъснатото и дългосрочно възстановяване на дивата природа в Европа, е важно да се отчете, че някои видове се нуждаят от големи райони с подходящи местообитания и да се гарантира, че те са съхранени в добро състояние.

Въпреки завръщането на някои европейски бозайници и птици, много други видове продължават да бъдат застрашени. Резултатите от този доклад трябва да се разглеждат в контекста на голямата в исторически план загуба на биоразнообразие. В някои случаи, както при хищници като евроазиатския рис и сивия вълк, и при много видове птици, числеността и разпространението на популациите са намалели драстично, в сравнение с техните стойности от средата на ХХ век. Възраждането на дивата природа в Европа трябва да се оцени внимателно, тъй като много видове все още не са достигнали нивото, необходимо за съществуването на жизнеспособни популации в дългосрочен план.

Ариел Брунер, Ръководител на отдела за европейски политики на Бърдлайф Европа, заявява: „Завърналите се в природата диви животни са плод на десетилетия усилия. Законодателни директиви, като тези за птиците и за местообитанията са довели до едно по-добро регулиране на лова, защитата на видове и места и фокусиране на инвестициите за опазване на околната среда. Те показват, как с достатъчно ресурси и с нужните усилия някои видове могат да бъдат върнати в дивата природа, дори да са били на ръба на изчезване.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.