1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Възстановена е защитата за Камчийски пясъци

Възстановена е защитата за Камчийски пясъци

18 години след позорното заличаване на Защитена местност Камчийски пясъци, най-големият комплекс от дюни в България отново ще бъде защитен

Камчийски пясъци е най-големият дюнен комплекс в България и единственият, заобиколен от лонгозна гора. Днес, 07.02.2024 г., комисия, назначена от Регионалната инспекция по околна среда и водите, заедно с представители на Министерството на земеделието и храните и всички засегнати собственици разгледаха предложението на „Зелени закони“ за възстановяването на защитата за местността, незаконно отменена през 2006 г. 

Предложението за обявяването на защитената местност на Асоциация на Парковете в България и Сдружение за изследователски практики включва 4200 декара дюни и влажни зони.

След незаконното заличаване на местността, АПБ два пъти прави неуспешни предложения за възстановяването ѝ. „Зелени закони“ (Сдружение за изследователски практики) изработи третото предложение за възстановяване на защитената територия - основно с усилията през дълги години на експертите Тома Белев и Стефан Аврамов, заедно с учени от БАН и СУ - Росен Цонев, Ростислав Бекчиев и други. През 2021 г., предложението беше подадено заедно с АПБ. Днес то бе одобрено. 

Хронологията за казуса: https://forthenature.org/cases/9

https://www.zelenizakoni.com/novini/vzstanovyavane-na-zashchitata-za-kamchiyski-pyasci

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.