1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ВЕИ браншът ще обжалва в съда новата такса за достъп до енергийната мрежа

ВЕИ браншът ще обжалва в съда новата такса за достъп до енергийната мрежа

Жалбата е подкрепена от над 150 производители на енергия от възобновяеми източници

Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) завежда днес в деловодството на ДКЕВР уведомление за обжалване на решението на регулатора за новата такса във Върховния административен съд, съобщи Марияна Янева от браншовата организация. Жалбата е подадена от името на асоциацията и подкрепена от над 150 производители на енергия от възобновяеми източници, уточни Янева, цитирана от БТА.

От ВЕИ бранша протестират срещу въведените от ДКЕВР такси за достъп до енергийната мрежа  на всички централи, които произвеждат ток от слънце, вятър, вода и биомаса до енергийната мрежа.

По закон при обжалване на решение на ДКЕВР трябва първо да се внесе писмено уведомление в комисията, тя има едноседмичен срок да добави своите мотиви и след това е длъжна да внесе жалбата в съда, обясни Янева.

Повечето от фирмите, присъединили се към иска, са малки, местни фирми, коментира експертът от БГВЕА. Тя посочи, че все още не е започнало плащането по новите цени за достъп.

"Съветваме нашите членове да не подписват никакви анекси към договорите си с електроразпределителните дружества или съответно с ЕСО и ако дружествата започнат да приспадат новите такси от цената, която се плаща за произведената "зелена" електроенергия, то производителите да подписват протоколите с възражение", изтъкна Янева. Тя добави, че ако от производителите започне да се изисква плащането на цените за достъп, те трябва да отбелязват в протоколите, че правят плащането по икономическа принуда, тъй като в момента се води дело по решението на ДКЕВР.

"По изчисления на някои от компаниите, най-вече собствениците на малките мощности ще могат за не повече от два месеца да издържат на тези такси, след което няма да успяват да плащат вноските по заемите си", коментира Янева.

Целия материал за заведеното дело от ВЕИ срещу новата такса за достъп до енергийната мрежа четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.