1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ВЕИ инвеститори ще съдят държавата

ВЕИ инвеститори ще съдят държавата

ДКЕВР въведе нови такси за достъп до енергийната мрежа

Близо 1400 фирми, добиващи енергия от възобновяеми източници, ще съдят държавата заради въведените от ДКЕВР новите такси за достъп на ВЕИ до енергийната мрежа. Ще заведем съдебен иск в българския съд идната седмица и подготвяме отделен иск до Европейската комисия, заяви изпълнителният директор на Българската ветроенергийна асоциация Себастиан Ньотликс, предаде БГНЕС.

Само преди седмица ДКЕВР свали цената на зеления ток със задна дата. Комисията въведе без обществено обсъждане новите цени за достъп до мрежата на НЕК и на електроразпределителните дружества за всички централи, които произвеждат ток от слънце, вятър, вода и биомаса. Решението намали преференциалната тарифа за фотоволтаичните проекти, завършени до 30 юни тази година с 40% и с 20% за проекти, завършени преди 31 декември 2011 г. Тарифите за ветропарковете са амалени с около 10%.

Инвеститорите заявиха, че намаленията нарушават законовите изисквания, тъй като регулаторът не е провел публична дискусия за тях и не е информирал засегнатите компании. Според тях, е нарушен и регламента на Европейската комисия, според който размера на таксата трябва да е максимум до 50 евроцента.

С новите такси инвеститорите ще трябва да плащат вече около 220 млн. лв. годишно за достъп до мрежата, което ще затрудни връщането на теглените от тях кредити, отпуснати при съвсем различна възвръщаемост на проектите, сочат сметките на Българската ветроенергийна асоциация.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.