1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Великобритания си постави за цел да съкрати драстично въглеродните емисии през следващите 20 години

Великобритания си постави за цел да съкрати драстично въглеродните емисии през следващите 20 години

Това е целта на новия амбициозен пакет от мерки за противодействие на климатичните промени

Великобритания си постави за цел да съкрати драстично въглеродните емисии през следващите 20 години, пише dnevnik.bg.  Това е целта на новия амбициозен пакет от мерки за противодействие на климатичните промени, който беше представен от правителството в парламента.

Става дума за мащабен, юридически обвързващ зелен план, чрез който до 2025 г. въглеродните емисии трябва да спаднат до 50% от нивата си през базовата 1990 г. Новият климатичен план поставя Великобритания на едно от първите места по политическа ангажираност с проблемите на климата.

През 2008 г. Обединеното кралство прие закон за климатичните промени, чрез който се задължи до 2050 г. да намали емисиите си с минимум 80% спрямо нивата от 1990 г. Законът също така изисква от правителството да изготвя така наречените въглеродни бюджети за всеки петгодишен период, в които да залага междинни цели за съкращаване на парниковите си емисии.

Въглеродните бюджети задават максималното допустимо количество емисии за периода, което означава, че всяко увеличение в даден сектор трябва да се компенсира с икономии в други сектори.

Обявяването на новия план идва след ожесточени спорове между министрите в правителството, които имаха разногласия дали страната може да си позволи амбициозния ангажимент за преминаване към повече зелена енергия.

Според независимата комисия на Великобритания по климатичните промени, която изготвя въглеродния бюджет на експертно ниво, за постигането на набелязаните цели ще е необходимо инсталиране на термопомпи в 2.6 млн. домакинства до 2025 г. В същия срок ще трябва 14% от общия брой автомобили по пътищата на страната вече да са електрически.

Още преди окончателното обявяване на решението на правителството британски медии коментираха, че постигането на новите цели ще бъде свързано със значителни промени в бизнеса, транспорта и бита на хората в страната. В речта си при обявяването на новия зелен план Хюн обаче обеща, че мерките няма да доведат до увеличени разходи за потребителите поне в рамките на мандата на този парламент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.