1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Великотърновска експедиция ще атакува "Бащата на ледените планини"

Великотърновска експедиция ще атакува "Бащата на ледените планини"

Мустаг-Ата е висок 7 576 метра и се намира в планината Кунлун

Първенецът на Китай връх Мустаг-Ата е цел на алпинистите от туристическо дружество „Трапезица - 1902" през 2011 г., съобщи заместник-кметът на В. Търново Йордан Грозданов, пише dariknews.bg. Миналата година той и колегите му от алпийския клуб към дружеството покориха най-високия връх в Южна Америка - Аконкагуа, а по-миналата се справиха и с №1 на Европа- Елбрус.

Мустаг-Ата е висок 7 576 метра и се намира в планината Кунлун. Това е най- дългата планинска верига в Азия - 3000 км, по-дълга е от Хималаите с 500 км.

На киргизки името на върха означава "Баща на ледените планини", разказа Йордан Грозданов. Експедицията е насрочена за юли и за сега е сигурно, че освен заместник- кмета към Китай ще поемата още Боян Димов, Петър Петров - Майстора и Цветанка Петрова.

До подстъпите към Мустаг-Ата се стига през Пакистан, Таджикистан и Киргизстан. За сега нашите планират да летят от Истанбул през Бишкек до Ош, от където ще продължат през долината Талдик до Китай. Великотърновци предпочитат маршрута през Киргизстан, за да разгледат райони, населявани от прабългарите.

Повече информация за това, което ги очаква при щурма на върха, те ще потърсят от Петър Панайотов. Носителят на званието „Снежния барс" е сред малцината българи, покорили Мустаг-Ата. Роденият в Горна Оряховица алпинист стъпва на него през 2002 г. като част от експедиция, организирана от сливенското туристическо дружество. След експедицията той е отличен със златен медал за спортна слава на Българския туристически съюз.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.