1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Виетнам конфискува 600 кг слонова кост от Нигерия

Виетнам конфискува 600 кг слонова кост от Нигерия

Все повече слонове стават жертва на бракониери

620 килограма слонски бивни бяха конфискувани от пристанищните власти във Виетнам. Незаконният внос е открит в два контейнера, пристигнали от Нигерия, и представлява най-голямото количество иззета слонова кост в страната от 2018 година насам.
 
Първият контейнер е открит в пристанище в северната част на Виетнам и е съдържал 130 килограма слонски бивни. Във втория контейнер са намерени 490 килограма, а според митническите декларации и двата контейнера са съдържали рога от говеда и са били адресирани до фирма в столицата Ханой. Във Виетнам такива рога съвсем законно се преработват в сувенири.
 
Вносът и износът на слонова кост е строго забранен. Въпреки това на черния пазар един килограм струва между 770 и 1200 долара. В страната бивните се обработват и се превръщат в изящни фигури, бижута, интарзии и други луксозни стоки. Има и голяма контрабанда в посока Китай, където слоновата кост се използва в народната медицина.
 
Вашингтонската Конвенция за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора от 1989 година забранява комерсиалната търговия с бивни от африкански слонове. Въпреки това все повече слонове стават жертва на бракониери. Според проучване на WWF най-големи количества се изкупуват от китайски туристи, посещаващи нелегалните тържища във Виетнам и Тайланд, откъдето ги внасят в Народната република. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.