1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Високите температури могат да причинят намаляване на добивите от пшеница

Високите температури могат да причинят намаляване на добивите от пшеница

Учените и фермерите отдавна знаят, че жегата нанася щети на реколтата

Високите температури могат да ускорят растежа на зърнено-житните растения и да причинят намаляване на добивите, показва проведено от американски учени изследване. Те подчертават предизвикателството пред задачата за изхранване на бързо увеличаващото се население в затоплящия се свят, предаде Ройтерс.

Учените и фермерите отдавна знаят, че жегата нанася щети на реколтата, а проучването на екип от Станфордския университет проследява механизма, като изследва темпото на стареене на растенията. В зависимост от датата на жътвата, загубите на зърно от бързото стареене могат да достигнат до 20%, се посочва в публикуваното в списание "Nature Climate Change" изследване.

Авторите са проучвали в продължение на 9 години сателитни измервания на растежа на зърното в Северна Индия, проследявайки отражението на температури над 34 градуса върху темпото на стареене. Те са установили значително ускорение на стареенето, което намалява периода на наливане на зърната. Климатолозите казват, че периодите на високи температури стават все по-чести и се разпростират върху все по-големи площи, което представлява голяма опасност за реколтата.

Пшеницата е втората в световното производство зърнена култура след царевицата, а Организацията за храни и земеделие към ООН посочва, че световното производство на храни трябва да се увеличи със 70% към 2050 г., за да изхрани нарастващото, особено градско, население.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.