1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Високо-технологичен енергиен оазис ще разцъфти в пустинята

Високо-технологичен енергиен оазис ще разцъфти в пустинята

Засаждането на дървета в пустинята е мярка за борба с промените в климата


Възстановим енергиен оазис, планиран за строеж през 2010 г., може да послужи за опитна база за нови технологии, които да озеленят пустинята пише nationalgeographic.com. Планираният изследователски център е част от проекта Sahara Forest (гора в Сахара или пустинна гора) - но това не означава, че ще бъде построен в Африка. Сахара означава "пустиня" на арабски и центърът ще представлява малка версия на масивните зелени комплекси, които мениджърите на проекта се надяват да изградят в пустините по света.

Сега експертите изследват безплодни места в Австралия, САЩ, Близкия Изток и Африка, които да подкрепят тестовете. "Проектът Пустинна гора е холистичен подход за създаване на работни места, осигуряване на храна, вода и енергия, прилагайки сравнително прости решения, имитирайки дизайн и принципи от природата", казва Фредерик Ходж, основател  и президент на Белона, норвежка фондация с идеална цел за опазване на околната среда.

Например, специални оранжерии ще използват горещия въздух на пустинята и морска вода за получаване на питейна вода за отглеждане  на култури, ще се събира слънчева енергия  за получаване на електричество и басейни с водорасли ще предоставят възстановим и лесно преносим източник на гориво. "Според моята гледна точка като специалист по околна среда, този начин на производство на биомаса за храна и енергия и осигуряване на прясна вода за бъдещето ще бъде нещо съвсем ново." казва Ходж. "Никога не съм бил така ангажиран и очарован както сега." Но не всички експерти са толкова ентусиазирани от проекта. Що се отнася до плановете за залесяване, "опитът да се отглеждат дървета в пустинята Сахара, не е най-подходящият подход," казва Патрик Гонзалез, еколог по горите в Калифорнийския университет и център Бъркли по горско стопанство. В края на краищата, въпреки че е била буквално зелена в миналото, Сахара никога не е била силно залесена.

"Мога да си представя, че тази схема и тип технология в ограничени случаи може да свърши работа в определени райони, подобни на Дубай, където са свикнали да правят острови с форма на палми и 160-етажни сгради, " казва Гонзалез. Ако целта е възстановяване на естествената екосистема в пустинята, обаче, "би било по-ефективно и не толкова наперено, да се работи с местните хора върху базиран по общини мениджмънт на природните ресурси."

Ходж от фондацията Bellona отговаря, че засаждането на дървета (дори в пустиня) е неоспорима мярка за спиране превръщането на земите в пустинни и за борба с промените в климата. Всъщност, засаждането на дървета е една от стратегиите, които фондацията и нейните партньори са изучили подробно като част от усилията им на направят проекта Sahara Forest повече от мираж.

Членовете на проекта извършват проучвания за приложимост в няколко страни, първоначалните резултати от които са представени на Климатичната конференция в Копенхаген през декември 2009 г. А центърът за тестове, планиран за предстоящо изграждане, би предоставил дори повече данни и доказателства за това как действа комплексът от зелени технологии в реалния живот.

Така наречените морски оранжерии, например, са елементарни и евтини и стoят в основата на проекта.

Горещият пустинен въздух, влизащ в оранжерията, първо се охлажда и овлажнява посредством морска вода. Този влажен въздух подхранва насажденията в оранжерията, после минава през изпарител, в който тече нагрята от слънцето морска вода. Когато вече затопленият влажен въздух попадне в съоръжение от тръби, съдържащи хладна морска вода, по външната страна на тръбите се кондензира прясна вода във вид на капчици и може да се събере.

Процесът имитира природен процес: нагрятата от слънцето морска вода се изпарява, охлажда се като формира облаци и после пада на земята като валеж. Само 10 до 15% от влажния въздух се кондензира в прясна вода. Останалата част изтича навън за овлажняване на околните дървета, така че оранжерията ще създаде около себе си голяма зелена територия, казва Ходж.

Центърът също така ще тества употребата на концентрирана слънчева енергия, използваща огледала за фокусиране на слънчевата светлина върху водни тръби и бойлери. Концентрираната светлина създава супернагрята пара вътре в тръбите, която да захранва парни турбини за производство на електричество. Останалата енергия, неупотребена от комплекса, ще отива за нуждите на местните общини. По подобен начин ще бъде лесно да се експортира гориво на основата на биомаса, създадена от центъра, казва Ходж. Ще се култивират водорасли чрез фотосинтеза в открити плитки басейни, пълни с морска вода. Мазнините от алгите ще бъдат събирани като богато на енергия биогориво.

Отгледани в лаборатории алги доказано произвеждат до 30 пъти повече мазнини на акър от другите използвани като биогориво растения, по данни на националната Renewable Energy Laboratory. Нещо повече, отглеждането на алги в басейни не заема ценни селкостопански площи, казва Ходж. Той твърди, че е получил "фантастичен отговор" от няколко правителства и се надява да построи първото мащабно съоръжение в следващите две години.

Гонзалез от Бъркли, САЩ, отбелязва, че поне в Африка  има вече програми из континента, чрез които се борят с проблемите на запустяването, като дават на местните хора права върху съществуващите природни ресурси. Подобни програми са доказано ефективни в управлението за устойчиво развитие и възстановяване на екосистемите - без сложни технологични мерки.

Ходж от проекта Sahara Forest е съгласен,че включването на местните общини е ключ към успеха и отбелязва, че проектът ще разчита на местните хора за поддръжката на комплексите. "В работата с развиващите се страни е необходима технология, която е лесна за управление от местните хора", казва той.  "Ние напълно разбираме как това се възприема от местните общини".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.