1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ВИТОША-ДОСТЪПНА ЗА ВСИЧКИ

ВИТОША-ДОСТЪПНА ЗА ВСИЧКИ

Целта на проекта е да подобри качеството на живот на хората с увреждания чрез съприкосновение с природата и спортни занимания на Витоша

На 1-ви ноември стартира дарителската кампания „Избери, за да помогнеш!“. Тя има за цел да подпомогне благотворителни инициативи в четири основни категории:

• здравеопазване;
• социална сфера;
• култура и образование;
• опазване на околната среда.

Сред одобрените проекти в категорията „Опазване на околната среда“ е проектът „Витоша – достъпна за всички“. Целта на проекта е да подобри качеството на живот, физическата и психическа дееспособност, социалната интеграция, адаптация и пълноценна реализация в обществения живот на хората с увреждания чрез съприкосновение с природата и спортни занимания на Витоша.

Проектът предвижда монтаж на специализирани уреди за двигателна активност за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат в едно от най-прекрасните места на Витоша със спиращи дъха панорамни гледки – Игликина поляна. Ще има люлки, музикална стена, уред за висене, фитнес уред, колело за раздвижване, лост за набиране, въртележка, рампа за наблюдение и информационен пункт. Предвидени са и специални маси с пейки, съобразени с изискванията за ползване от хора в инвалидни колички, за да се избегне изолацията им от другите туристи.

Природен парк „Витоша” е най-посещаваната защитена територия в България с над 3 милиона  посетители годишно. Част от тях са хора с увреждания, а други биха искали да излизат сред природата, но бариерите са много! Тази не малка група хора имат голяма нужда от досег с природата, който оказва благоприятен лечебен и възстановителен ефект. За да се осъществи това, е необходимо да се осигури достъп до места за практикуване на адаптирани физически упражнения, като в същото време хората с ограничени двигателни възможности да не са изолирани от обществото.

Премахването на бариерите пред хората с увреждания е в нашите възможности!
Ние сме моралното задължени да отстраним препятствията пред тях, да инвестираме средства и опит за създаване на достъпна среда и изява на потенциала им.
Да го направим заедно!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.