1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Влиятелни турски милионери стоят зад проекта за топлоцентрала до Резово

Влиятелни турски милионери стоят зад проекта за топлоцентрала до Резово

Проектът за ядрената площадка край Инеада е един от трите държавни за изграждане на АЕЦ

Петима влиятелни турски милионери стоят зад проекта за топлоцентрала до Резово, разкри "Стандарт". Сред инвеститорите има бивш депутат и собственик на верига от клиники. Идеята е "Тракия Термичен Централен проект" да се осъществи чрез електрическата компания EMBA Elektrik Uretim A.S, регистрирана в Истанбул. Според проекта в близост до Резово трябва да бъде построен ТЕЦ с два блока, всеки с по 600 мегавата мощност. Предвижда се и изграждането на пристанище, през което да се внасят украински въглища.

Проектната фирма е с капитал от 400 000 турски лири, или приблизително 320 000 лв. 30% дял в електрическата компания са собственост на Бюлент Сунгур, който е зет на президента на Конституционния съд на Турция Хашим Калъч и е пробвал да влезе в турския парламент. 25% от акциите са на Ерай Капъджъолу. Бизнесменът е собственик на 4-ата по големина верига от клиники в Европа - Dunya Goz, специализирани в очната медицина. Освен в цяла Турция болници от веригата има във Франкфрут, планирани са и филиали в Украйна, Великобритания, Русия, Швеция и Близкия изток. Кападжъолу има и строителен бизнес, а заедно с останалите партньори в проекта за ТЕЦ притежава циментово предприятие и фирма за управление на пристанища. Синът му Вахит Капъджъолу държи 5% дял в бъдещата топлоцентрала. По 20% имат бившият депутат и основател на Айтач (Aytac) - Мете Бюлгюн, и Аднан Демир, който е бил в управата на голям футболен клуб.

Партньорите в поректа са достатъчно влиятелни бизнесмени в Турция и са свикнали да довеждат инвестиционните си намерения докрай, коментират запознати.

Лобито за изграждане на атомна централа също не е за подценяване. Проектът за ядрената площадка край Инеада е един от трите държавни за изграждане на АЕЦ. Мястото се обсъжда като подходящо от турското правителство заради слабата сеизмична активност в региона и близостта до брега. Освен това за турците Черноморският регион не е сред приоритетните за развитие на туризъм и е сравнително рядко населен. Все още обаче не е решено дали третата турска АЕЦ ще е до Резово или на южния бряг на Черно море в Азиатската част - Акчакоджа. Засега няма яснота кой ще строи централата - руснаци, французи, американци или други. Знае се обаче, че Анкара не иска да бъде 100% зависима от Москва. В момента Аккую - първата турска атомна, се изгражда от "Росатом".

Ако все пак надделее държавният проект, то АЕЦ до Резово може да има след не по-малко от 20 г. ТЕЦ обаче може да се вдигне много по-евтино и по-бързо заради по-малкото изисквания за безопасност и облекчените процедури.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.