1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Внесоха подписка за спасяване на плажа в Слънчев бряг

Внесоха подписка за спасяване на плажа в Слънчев бряг

Гражданската инициатива беше учредена на 15 октомври 2010 г. след сигналите за намаляването на ширината на плажната ивица с над 10 м

Инициативен комитет внесе в деловодството на Министерството на околната среда и водите над 5000 подписа на граждани с искане за проверка от държавните органи за причините за драстичното намаление на плажната ивица в Слънчев бряг.

Гражданската инициатива беше учредена на 15 октомври 2010 г. след сигналите за намаляването на ширината на плажната ивица в Слънчев бряг с над 10 м. Инициативният комитет е под председателството на Димитрина Яръмова, а членове на комитета са Иван Тошев и Атанас Терзиев.

На практика пясъкът се засмуква от морето, без да има обратен процес на подхранване, което води до трайно прекратяване на отлагането на пясък и постепенно изчезване на плажната ивица, поясниха от сдружението.

Чрез подписката гражданите настояват освен за установяване на причините, така и за спешни мерки за недопускане на продължаването на проблема, който заплашва да остави Слънчев бряг без пясък в близките години.

„Освен големите потенциални вреди за екологичния и бреговия баланс в региона, продължаването на този процес ще лиши най-големия български курорт от неговия чар и основен капитал. Това неминуемо ще доведе до спадане на туристическия поток, ще се закрият хиляди работни места и България ще загуби стотици милиони приходи от туризъм. Изправени сме пред сериозна екологична, икономическа и социална заплаха", се казва още в официалното писмо към подписката, адресирано и до Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.