1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водната стихия нанесе щети за над 1 млн. лева в община Кресна

Водната стихия нанесе щети за над 1 млн. лева в община Кресна

Около 3 км са щетите по корекцията на река Струма в района на Сандански

На над 1 млн. лева възлизат нанесените щети в община Кресна след преливането на река Струма миналата седмица, заяви кметът инж. Илиян Кръстев, съобщи Дарик. Подкопани са основите на моста за село Сливница, почти напълно е разрушена подпорната стена на река Струма, която минава през града. Това са само част от пораженията, причинени от водната стихия в Кресненско.

Около 3 км са щетите по корекцията на река Струма в района на Сандански. Най-голямо разрушение има в землището на село Старчево, община Петрич. Там е подкопана около 400 м от дигатата на река Струма. Унищожени са 350 м от водоотвеждащия канал за Помпена станция „Кожух”. Наводнени са тополови насаждения в района на село Старчево. „500 м са унищожени, подкопани и изнесени от дясната дига на реката в землището на село Рибник”, съобщават от „Напоителни системи”. Нарушения на диги има и в селата Струмяни и Дамяница. Освен по река Струма в района са установени поражения и по корекциите на река Струмешница и река Мелнишка.

В района на „Напоителни системи” - клон Гоце Делчев има около 2 км разрушени участъка по диги и берми по реките Места и Канина”, съобщи управителят на клона Димитър Попов. Най-много са щетите в землището на Хаджидимово, и село Блатска. В землището на село Гърмен, община Гърмен скъсването е около 150 м и се намира на около 100 м преди новоизградените диги по река Места, възстановени със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Разрушена е дясна берма и подкопана дясна дига на река Места в село Борово, Гоце Делчев.

Пътят по главен път Е- 79 ще бъде отворен за движение в сряда, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Възстановителните дейности в пропадналия участък в Кресненското дефиле се очакват да приключат в дадения от Агенция "Пътна инфраструктура" 10-дневен срок.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.